Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ziemniakami - obiad cukrzyca ciążowa!

Składniki:
500 gram mięsa mielonego z indyka
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 słoiczek przecieru pomidorowego
kilka plastrów cukinii
6 łyżek otrębów owsianych
2 cebule
1 jajko
1 pomidor
2 ogórki gruntowe

 Przygotowanie: 
Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy, dodajemy pokrojoną w piórka 1 sztukę cebuli, posiekaną 1 łyżkę koperku i 1 łyżkę pietruszki. Dorzucam otręby i 1 jajko. Wszystko wyrabiam na gładką masę i przygotowuję z masy pulpeciki. W osobnym garnku zagotowuję wywar warzywny 0,5 l, dodaję do niego przecier pomidorowy. Po zagotowaniu wrzucam pulpety do środka i duszę około 30 minut.

 Pomidora myję i kroję na kawałki, wrzucam do miseczki. Obieram ogórki, kroję w plastry i dorzucam do pomidora. Drugą cebulę kroję w piórka i wrzucam do ogórków i pomidora. Całość polewam kilkoma kroplami oleju słonecznikowego, kilkoma kroplami octu winnego, solę, pieprzę i mieszam. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości. Dla osób na diecie cukrzycowej w całości i max. 2 sztuki. Po ugotowaniu posypuję resztą koperku. Smacznego :)

 Zapraszam do pozostałych pomysłów na obiad:
Łosoś na parze z makaronem pełnoziarnistym
Duszone sznycle z indyka z makaronem
Podudzie z kurczaka z ziemniakami
Zrazy wołowe z makaronem razowym
Zrazy wołowe z kaszą gryczaną
Łosoś na parze z brązowym ryżem
Filet z morszczuka

Komentarze