Mhmmm... przy takim obiedzie nie da się zacząć inaczej. Łosoś to stanowczo moja ulubiona ryba i chyba ten smak nigdy mi się nie znudzi.
Składniki:
100 gram fileta z łososia ze skórą
2 łyżki brązowego ryżu
kilka kropel soku z cytryny
przyprawa do ryb
5 plastrów cukinii
4 małe ogórki gruntowe
1/2 czerwonej papryki
kilka różyczek brokułu
jogurt naturalny
ząbek czosnku
pieprz kolorowy
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb. Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w garnku na sitku, dotujemy na parze około 15 min. Brązowy ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w moim przypadku w małym garnku zagotowuję niewielką ilość wody, delikatnie solę, wrzucam ryż do wrzątku i gotuję około 15 min. Cukinię i brokuły myję i kroję na mniejsze części, dokładam do garnka na sitko i paruję około 7 min. Ogórki obieram i kroję na połówki, paprykę myję i kroję w paski, układam na talerzu. Do miseczki wrzucam odrobinę jogurtu naturalnego, przeciskam przez praskę czosnek, doprawiam kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego :)
Trzy słowa o łososiu, zawiera on dużo witaminy D, witaminy B6 i B12, selen, fosfor i magnez. No i oczywiście niepowtarzalny smak mhmmm...;) Papryka czerwona źródło beta-karotenu i witaminy C. O cukinie, brokułach i ogórkach wspominałam już w innych postach.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi przepisami na obiad:
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/podudzie-z-kurczaka-z-ziemniakami-obiad.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/zrazy-woowe-z-makaronem-razowym-i.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/zrazy-woowe-z-kasza-gryczana-obiad.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/filet-z-morszczuka-obiad-cukrzyca.html
Składniki:
100 gram fileta z łososia ze skórą
2 łyżki brązowego ryżu
kilka kropel soku z cytryny
przyprawa do ryb
5 plastrów cukinii
4 małe ogórki gruntowe
1/2 czerwonej papryki
kilka różyczek brokułu
jogurt naturalny
ząbek czosnku
pieprz kolorowy
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb. Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w garnku na sitku, dotujemy na parze około 15 min. Brązowy ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w moim przypadku w małym garnku zagotowuję niewielką ilość wody, delikatnie solę, wrzucam ryż do wrzątku i gotuję około 15 min. Cukinię i brokuły myję i kroję na mniejsze części, dokładam do garnka na sitko i paruję około 7 min. Ogórki obieram i kroję na połówki, paprykę myję i kroję w paski, układam na talerzu. Do miseczki wrzucam odrobinę jogurtu naturalnego, przeciskam przez praskę czosnek, doprawiam kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Smacznego :)
Trzy słowa o łososiu, zawiera on dużo witaminy D, witaminy B6 i B12, selen, fosfor i magnez. No i oczywiście niepowtarzalny smak mhmmm...;) Papryka czerwona źródło beta-karotenu i witaminy C. O cukinie, brokułach i ogórkach wspominałam już w innych postach.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi przepisami na obiad:
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/podudzie-z-kurczaka-z-ziemniakami-obiad.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/zrazy-woowe-z-makaronem-razowym-i.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/zrazy-woowe-z-kasza-gryczana-obiad.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/filet-z-morszczuka-obiad-cukrzyca.html
Komentarze
Prześlij komentarz