Filet z morszczuka - obiad cukrzyca ciążowa !

Cukrzyca ciążowa i towarzysząca jej mocno specyficzna dieta to dość ciężki do odnalezienia temat w internecie. W związku z tym, że dieta jest mocno ograniczona przygotowywanie posiłków jest utrudnione, z czasem najzwyczajniej brakuje pomysłu. Dlatego też postanowiłam nadejść z inspiracją i umieszczać tu od czasu do czasu jakiś przepis dla kobiet z cukrzycą ciążową. Na początku zaznaczę, że nie jestem w tej dziedzinie specjalistką, czy też posiadaczką cukrzycy z długim stażem, zatem mogę popełniać błędy. Przedstawię Wam przepisy, które sprawdzały się w moim przypadku, ponieważ z tego co zauważyłam jest to jednak bardzo indywidualna sprawa. Do rzeczy.


Składniki:
1 filet z morszczuka
1/2 cytryny
1 gałązka koperku
przyprawa do ryb
1/2 cukinii zielonej i żółtej
4 różyczki brokuła
2 łyżki ryżu brązowego
250 g kapusty kiszonej
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz



Sposób przygotowania:
Filet z morszczuka skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron i posypujemy przyprawą do ryb. Następnie umieszczamy na nim gałązkę koperku i plasterki cytryny. Zamykamy całość w folii aluminiowej. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy w ten sposób przygotowaną rybę około 20 minut. Ryż brązowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ważne, aby były to 2 łyżki stołowe suchego ryżu, czyli przed ugotowaniem). Plasterki cukinii po umyciu oraz różyczki brokuła gotujemy na parze do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy surówkę z kapusty kiszonej. Kapustę kroimy na mniejsze części, cebulę obieramy i kroimy w talarki, wszystko wrzucamy do miski skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie doprawiamy. Obiad gotowy, smacznego :)


Teraz jeszcze kilka słów o składnikach, których dostarcza Nam taki posiłek, bo wiem, że przy cukrzycy ciążowej czasem woli się zwykłego schabowego, dlatego trzeba szukać innych argumentów ;) Zacznijmy od morszczuka jest on rybą chudą, która zawiera dużo cennego kwasu DHA. Jest też źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, selenu oraz witaminy B12. Czas na kapustę kiszoną, jak wiadomo kiszenie obniża indeks glikemiczny pokarmów, zatem można zajadać się do woli. Kapusta kiszona jest źródłem cennej witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera również mnóstwo błonnika pokarmowego, niezwykle cennego w diecie diabetyków. Ryż brązowy wybrany ze względu na fakt, iż ma niższy indeks glikemiczny niż ryż biały. Oczywiście zawiera sporo błonnika i witaminy z grupy B. Brokuły przede wszystkim zawierają znaczne ilości witaminy C, kwasu foliowego tak cennego dla kobiet w ciąży oraz witaminy A, a także sporo wapnia i potasu. I nareszcie cukinia, która wyróżnia się zawartością potasu, żelaza i magnezu, a także witamin C, K, PP, B1 oraz beta karotenu. Ma niski indeks glikemiczny i polecana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zalecana jest również jako jedno z pierwszych warzywa dla maluszków.

Zapraszam do pozostałych przepisów na obiady:
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/podudzie-z-kurczaka-z-ziemniakami-obiad.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/zrazy-woowe-z-makaronem-razowym-i.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/zrazy-woowe-z-kasza-gryczana-obiad.html
https://watermeonlady.blogspot.com/2018/08/osos-na-parze-z-brazowym-ryzem-i.html


Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/morszczuk-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci_45413.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusta-kiszona-kalorie-wlasciwosci-i-zastosowanie_46128.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/brokuly-wlasciwosci--iwartosci-odzywcze-dlaczego-warto-jesc-brokuly_39020.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
https://www.budujmase.pl/diety/o-dietach/ryz-brazowy-wartosci-odzywcze-wlasciwosci.html

Komentarze