Sałatka z rukolą, tofu wędzonym, pomidorkami koktajlowymi i słonecznikiem!!!

Składniki: 
- garść świeżej rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych żółtych lub czerwonych
-20 gram tofu wędzonego
- garstka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Sałatę i pomidory dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do miski, pomidorki kroimy na połówki, tofu w paseczki. Wszystko mieszamy w misce, posypujemy słonecznikiem, skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Smacznego!

Proponowana sałatka jest świetną propozycją dla osób dbających o linię, wegetarian, kobiet karmiących oraz kobiet w ciąży! Dzięki tej sałatce możemy zaspokoić zapotrzebowanie na warzywa w ciągu dnia. Przypominam, że najlepszą wersją są warzywa surowe, wówczas dostarczają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Rukola jest świetnym źródłem witaminy K, nawet taka ilość jak podana w powyższym przepisie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo jest świetnym źródłem witaminy C oraz folianów i witaminy z grupy B. Minerały jakie dostarczamy spożywając rukolę to m.in. wapń, potas, żelazo oraz mangan. Pomidorki koktajlowe to wspaniałe źródło likopenu. Czym jest likopen?? To antyoksydant, który znajduje się w pomidorach, chroni przed nowotworami, opóźnia procesy starzenia się, a także hamuje powstawanie ubytków w masie kostnej i zmniejsza ryzyko rozwinięcia się osteoporozy. Rukola w połączeniu z pomidorami to też świetny element diety dla osób zagrożonych osteoporozą. Witamina K, wapń i likopen zadbają bo zdrowie naszych kości. Tofu z kolei charakteryzuje się dużą ilością białka sojowego, wapnia i fosforu. Zawiera także fitoestrogeny, które mogą łagodzić objawy menopauzy, a także chronić przed niektórymi nowotworami. Wartość odżywcza białka zawartego w soi jest bardzo zbliżona do wartości białka zwierzęcego, czyli pełnowartościowego, dlatego spożywanie tofu jest szczególnie polecane dla wegetarian. Nasiona słonecznika są natomiast świetnym źródłem kwasów omega 6, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapraszam do pozostałych przepisów! Jeżeli chcecie uzyskać dokładną informację o kaloryczności poszczególnych przepisów i ilościach wartości odżywczych w prezentowanych potrawach zapraszam do kontaktu 😀
Przepis na kolację:
Serek wiejski z szynką i warzywami
Sałatka z liści botwinki
Naleśniki z mąki kukurydzianej z serem biały i konfiturą jabłkową
Watermelon lady Kanapki z polędwicą sopocką i warzywami
Kanapka z polędwicą sopocką i chlebem razowym
Kanapka z mozzarellą
Kanapka ze schabem drewnem wędzonym
Twaróg z ogórkiem i pomidorem
Ser biały z ogórkiem kiszonym
Kanapka z suchą krakowską i warzywami

Komentarze