Sałatka z liści botwinki - zdrowa kolacja, zero waste!


 Składniki:
- garść liści botwiny
-garść rzodkiewek
- 1 i 1/2  dużego pomidor
- 1 ogórek
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka wody
- 2 kromki chleba graham
- 2 plasterki szynki
- 2 liście sałaty
- 2 plasterki cebuli
- 1 łyżeczka masła

 Przygotowanie: 
Liście botwinki, pomidory, rzodkiewki i sałatę dokładnie myjemy, ogórka i cebulę obieramy. Liście botwinki dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do miski, ogórka kroimy w plasterki, 1 pomidora w ćwiartki, pozostałe pół w plasterki. Rzodkiewki i cebulę również kroimy w plasterki. Do miski z botwinką dorzucamy pokrojonego ogórka, pomidora oraz rzodkiewkę. W osobnym naczyniu wlewamy oliwę, wodę, ocet winny, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy i polewamy składniki w misce. Chleb smarujemy masłem, na kanapkach układamy po koli liście sałaty, szynkę, plastry pomidora i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

 Postanowiłam wykorzystać liście botwinki, które zostały mi z przygotowania buraczków do obiadu zgodnie z filozofią zero waste. Botwina jest małokaloryczna, zawiera dużo błonnika oraz witaminy B12 nazywaną także ryboflawiną (świetnie wpływa na wzrok oraz układ nerwowy), a także A (pomaga zwalczać wirusy, wpływa korzystnie na wygląd włosów i paznokci), K1(wspomaga mineralizację kości i niwelowanie nowotworów piersi), B9 - kwas foliowy (polecany szczególnie kobietom w ciąży) oraz E - witaminę "młodości".

Zapraszam do pozostałych przepisów na kolacje!

Komentarze