Składniki:
2 średnie buraki
400 gram fileta z indyka
500 gram mrożonej marchewki z groszkiem
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta soli i pieprzu
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml bulionu drobiowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 torebki kaszy pęczak
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i szklimy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. W międzyczasie myjemy fileta z indyka, osuszamy i kroimy na 1 centymetrowe plastry. Cebulę i czosnek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion z cebulą wrzucamy po jednym plastrze fileta, tak aby nie przerwać wrzenia. Kiedy wszystkie fileciki są już w bulionie zmniejszany ogień i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy zamrożone groszek i marchewkę, gotujemy pod przykryciem kolejne 15 min. Na koniec do szklanki odlewamy odrobinę bulionu, dodajemy śmietankę i mąki, wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy bulion z filetem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Buraki gotujemy do miękkości w osobnym garnku. Studzimy, obieramy, blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i szczyptę cukru, dokładnie mieszamy. Kaszę również gotujemy w osobnym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj 20 minut w lekko osolonej wodzie) . Smacznego!
Porcja podana w przepisie spokojnie wystarczy na 4-5 osobowej rodziny. Jedna z pięciu porcji to około 354 kcal, 33 gramy białka, 8,5 gram tłuszczy i około 40 gram węglowodanów. Posiłek taki dostarcza zarówno białek zwierzęcych jak i roślinnych, tłuszcze jednonasycone i wielonasycone: omega-3 i omega-6. 8 gram błonnika i 5 gram cholesterolu (niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania Naszego organizmu). Posiłek taki zapewnia również całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, zawiera także witaminy B1, B2, B6, C, E, PP i K oraz kwas foliowy. W kwestii składników mineralnych jest źródłem cynku, fosforu, jodu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu, a także wapnia i żelaza. Serdecznie zapraszam do skorzystania z darmowego tygodniowego indywidualnego jadłospisu Darmowy indywidualny jadłospis
2 średnie buraki
400 gram fileta z indyka
500 gram mrożonej marchewki z groszkiem
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Szczypta soli i pieprzu
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml bulionu drobiowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 torebki kaszy pęczak
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i szklimy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. W międzyczasie myjemy fileta z indyka, osuszamy i kroimy na 1 centymetrowe plastry. Cebulę i czosnek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion z cebulą wrzucamy po jednym plastrze fileta, tak aby nie przerwać wrzenia. Kiedy wszystkie fileciki są już w bulionie zmniejszany ogień i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy zamrożone groszek i marchewkę, gotujemy pod przykryciem kolejne 15 min. Na koniec do szklanki odlewamy odrobinę bulionu, dodajemy śmietankę i mąki, wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy bulion z filetem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Buraki gotujemy do miękkości w osobnym garnku. Studzimy, obieramy, blendujemy lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i szczyptę cukru, dokładnie mieszamy. Kaszę również gotujemy w osobnym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj 20 minut w lekko osolonej wodzie) . Smacznego!
Porcja podana w przepisie spokojnie wystarczy na 4-5 osobowej rodziny. Jedna z pięciu porcji to około 354 kcal, 33 gramy białka, 8,5 gram tłuszczy i około 40 gram węglowodanów. Posiłek taki dostarcza zarówno białek zwierzęcych jak i roślinnych, tłuszcze jednonasycone i wielonasycone: omega-3 i omega-6. 8 gram błonnika i 5 gram cholesterolu (niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania Naszego organizmu). Posiłek taki zapewnia również całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, zawiera także witaminy B1, B2, B6, C, E, PP i K oraz kwas foliowy. W kwestii składników mineralnych jest źródłem cynku, fosforu, jodu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu, a także wapnia i żelaza. Serdecznie zapraszam do skorzystania z darmowego tygodniowego indywidualnego jadłospisu Darmowy indywidualny jadłospis
Kasza pęczak Melvit to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, które wraz z kotletem schabowym na trwałe wpisały się w polskiej świadomości. Tymczasem jest tak wiele alternatyw na pożywny, smaczny, pełnowartościowy i łatwy w przygotowaniu obiad, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Tym bardziej, że odmian kasz jest naprawdę wiele: jęczmienna, bulgur, orkiszowa, gryczana, kuskus i każdą z nich można połączyć z milionami różnych składników tworząc jedyne w swoim rodzaju potrawy.
OdpowiedzUsuń