Nim przejdę do przepisu chciałabym przytoczyć kilka faktów o halibucie. Halibut to drapieżna ryba morska, z punktu widzenia dietetyki: niskokaloryczna i wysokobiałkowa. Jest również świetnym źródłem fosforu, potasu, selenu, a także witamin B6, B12, A, E, PP i D. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 halibut osobom z chorobami oczu, chorobami stawów i chorobami naczyniowo-sercowymi. A teraz wady: że względu na fakt, że jest to ryba osiągająca spore rozmiary mogą w niej się również gromadzić duże ilości metali ciężkich, przede wszystkim rtęci. W związku z powyższym kobietom w ciąży zaleca się wyłącznie z diety halibuta na rzecz innych ryb.
Składniki:
3 dzwonka halibuta
Sól himalajska
Pieprz
2 cytryny
Szczypta koperku
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z jednej cytryny. Druga cytrynę wyparzamy w gorącej wodzie, kroimy na plasterki i układamy na dzwonkach. Całość posypujemy koperkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowaną rybę około 20 minut. Smacznego! 😉
Komentarze
Prześlij komentarz