Ciasto na pierniczki dojrzewające - miękkie pierniczki.

Składniki:
700 g mąki pszennej
3 jajka
200 g cukru najlepiej drobnego
200 ml miodu
60 ml oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 opakowania przyprawy do piernika po 20g
0,5 łyżki kakao
szczypta soli

Przygotowanie:
Jeżeli miód nie jest płynny polecam go podgrzać do momentu, aż osiągnie płynna konsystencję. Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę. Gdy masa przypomina kogel-mogel dolać w paru seriach olej i nadal miksować na najwyższej mocy. Następnie zmniejszyć obroty i dodać miód (jeżeli był podgrzewany, musi być schłodzony, ale tak aby nie stracił płynnej konsystencji). Mąkę przesiewany i około 1,5 szklanki dodajemy do ciasta, przyprawiamy szczyptą soli, przyprawą do piernika i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto rękoma. Ciasto nie może się kleić, jeżeli tak jest podsypujemy dodatkowo mąka. Miskę owijamy szczelnie folią spożywczą, najlepiej kilkakrotnie i odstawiamy na około tydzień czasu do lodówki, bądź w inne chłodne miejsce. 


Po tygodniu ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Wycinamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polecam przy każdej porcji wymieniać papier. Pieczemy w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie. Chłodzimy je najlepiej na ruszcie z piekarnika. Dekorujemy i przechowujemy w szczelnie zamknięty pudełku. Smak o niebo lepszy niż z gotowej masy na pierniki. Najlepiej dekorować po kilku godzinach, bądź następnego dnia. Dekorowanie sprawia wiele radości dzieciom, więc jest to również świetny pomysł na wspólnie spędzony rodzinny czas. Smacznego!

Komentarze