Zupa krem z dyni z imbirem i płatkami migdałów! - jesienny obiad



Składniki: 

1 mała dynia 

3 niewielkie ziemniaki 🥔

2 marchewki 🥕

1 mała cebula

Mały kawałek imbiru ( około 3 cm)

2 ząbki czosnku

Garść zielonej pietruszki

Garść płatków migdałów

2 litr bulionu

1 łyżka śmietany

Sok z połowy cytryny 

Gałka muszkatołowa

Sól

Pieprz


Przygotowanie:

Dynię dokładnie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kroimy na małe kawałki wraz ze skórką i przekładamy do sporego garnka. Marchewkę, ziemniaki oraz cebulę obieramy i kroimy na kawałki (kawałki marchewki powinny być najmniejsze, aby warzywa były miękkie w podobnym czasie). Pokrojone warzywa również umieszczamy w garnku.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę wprost do garnka z warzywami. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie gotujemy na mniejszym ogniu aż do zmiękczenia wszystkich warzyw. 
Jeszcze gorącą zupę blendujemy w garnku, dodajemy przyprawy, sok z cytryny, imbir i śmietanę. Wszystko ponownie blendujemy. Płatki migdałów można uprażyć, ale nie trzeba. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pietruszką i migdałami. Ostatni  krok można pominąć, jednak ze względu na dużą zawartość witaminy C i wapnia w pietruszce oraz witaminy E w migdałach zachęcam.😉 Smacznego 👍
Dynia jest niesamowitym warzywem sezonowym, które spożywane regularnie podczas jesieni wspomaga układ odpornościowy. W połączeniu z imbirem również odpowiednio rozgrzeje 🔥


Komentarze