Grill na diecie, czyli grillowany filet z kurczaka w jogurtowej marynacie z sałatką "grecką"!





Szukasz alternatywy dla tradycyjnej kiełbasy i karkówki? Chcesz zmniejszyć kaloryczność dan d grilla? A może jesteś na diecie i tęsknisz za wspólnym grillowaniem z rodziną? Mam dobrą wiadomość! Nie musisz z tego rezygnować 😉 poniższy przepis pozwala na delektowanie się daniem z grilla wspólnie z rodziną przy zachowaniu odpowiedniej kaloryczności posiłku i niskiego poziomu tłuszczu! Ponadto posiłek ten zawiera całe mnóstwo wartości odżywczych. Zainteresowany? Zapraszam do zapoznania się z przepisem! 

Składniki
500 gram fileta z kurczaka
180 gram jogurtu naturalnego
Ulubione przyprawy: w moim przypadku carry, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek

Składniki do sałatki "greckiej":
Główka sałaty lodowej
500 gram rukoli
2 długie zielone ogórki
Mały słoiczek czarnych oliwek
500 gram pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
Ser typu feta
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
Zioła prowansalskie


Przygotowanie:
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry grubości 1 cm. W pojemniku mieszamy jogurt naturalny z przyprawami i moczymy w marynacie fileta minimum 2 godziny, w lodówce. Teraz czas na sałatkę: wszystkie warzywa myjemy, obieramy te, które tego wymagają, kroimy wedle upodobań i wrzucamy do miski. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z wodą i przyprawami. Pokrojone i wymieszane warzywa polewamy przygotowanym sosem. Smacznego 😉
Pamiętajmy jednak o tym, aby na talerzu zachować odpowiednią proporcję: 3/4 sałatki i 1/4 fileta. Podałam przepis na porcje dla całej rodziny. Tak przygotowanego fileta spokojnie można zaserwować nawet 1,5 rocznemu dziecku, kobiecie w ciąży jak i mamie karmiącej piersią. Jest to również dobra alternatywa dla diabetyków. Nie wspomnę już o tym, że to danie świetnie wpisuje się w założeniach dobrze zbilansowanej diety dla każdego zdrowego człowieka.
google.com, pub-9048953718407312, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Komentarze