Chleb żytni z serem mozzarella, szpinakiem i pomidorem i wędzoną makrelą - zdrowa kolacja!

 Składniki:
2 kromki chleba żytniego
4 plastry mozzarelli
1 duży pomidor
Garść szpinaku
1 filet z makreli wędzony
1 łyżeczka masła
Sól i pieprz
 Przygotowanie:
Szpinak i pomidora myjemy. Chleb smarujemy masłem. Na masło układamy szpinak. Mozzarellę kroimy w plasterki i również układamy na szpinaku. Następnie kroimy pomidora w plastry i umieszczamy na plastrach mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Resztę pomidora kroimy na kawałki i układamy obok kanapek razem z filetem z makreli.
Kalorie: 434 kcal
Białka: zwierzęce 20g, roślinne 2,18 g
Węglowodany: 43,64 g w tym cukry 8,24 g
Tłuszcze: Nasycone 4,84 g, Jednonasycone 4,08 g, Wielonasycone 2,22 g: kwas omega-3 1,77g, kwas omega-6 0,45 g.
Błonnik: 6,74 g;
Sól: 1,52 g;
Cholesterol: 73 g;
Witaminy: A, B1, B2, B5, B6, Biotyna, Kwas foliowy, B12, C, D, E, PP i K.
Składniki mineralne: cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo.
Przypominam o odwiedzeniu strony z darmowym jadłospisem indywidualnym darmowy jadospis tygodniowy
Jeżeli ktoś potrzebuje dokładnej informacji ile konkretnie składników mineralnych, czy też witamin jest w danym posiłku proszę o informację w komentarzach 🙃

Komentarze