Przeziębienie w ciąży. Domowe sposoby na przeziębienie.

 Jak życie może zainspirować do tematu posta? Oto przykład 😉
Powszechnie wiadomo, że stosowanie leków i witamin w ciąży na własną rękę jest niebezpieczne, podobnie jak całkowite ignorowanie przeziębienia. Jak zatem radzić sobie, kiedy mimo ostrożności dopadnie Nas przeziębienie w ciąży? Działaj od razu! Im szybciej stawimy czoła chorobie tym większa szansa na jej pokonanie bez leków.
Przedstawiam kilka składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni i są niezastąpione w walce z przeziębieniem:

  • Herbata z dzikiej róży- zawiera duże ilości witaminy C i flawonoidów. Pomocna również w leczeniu reumatoidalnych zapaleń stawów i cukrzycy.
  • Miód- ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, wykrztuśne, a także uodparniające. Najlepszy będzie spadziowy, akacjowy, lipowy i wielokwiatowy.
  • Cytryny- źródło witamy C i rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu.
  • Imbir- źródło witaminy C, olejków eterycznych i żywic. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, a także przeciwgorączkowe. Pomocny szczególnie jeśli występuje u Nas kaszel, imbir z pewnością go złagodzi i rozrzedzi wydzielinę.
  • Cebule- źródło witaminy C i substancji bakteriobójczych.
  • Czosnek- zawiera sporo flawonoidów i olejków eterycznych, dzięki nim pomaga zwalczać infekcje.
  • Pomarańcze- źródło witaminy C i flawonoidów, które wzmacniają jej działanie. Uwaga cytrusy niestety wychładzają organizm.
  • Kiwi- źródło witaminy C, zawiera jej więcej niż cytryny i pomarańcze.
  • Papryka- źródło witaminy C lepsze niż cytrusy. Kapsaicyna, która znajduje się papryce ostrej ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. 
  • Mleko
  • Masło
  • Ogórki kiszone- źródło naturalnych probiotyków.
  • Kapusta kiszona- źródło witaminy C i bakterii mlekowych, pomaga wzmocnić odporność.
  • Natka pietruszki- źródło witaminy C lepsze niż cytrusy.
Najlepiej włączyć do diety na czas przeziębienia wszystkie te składniki. Poniżej kilka pomysłów.

  1.  Herbata z dzikiej róży z miodem, imbirem i cytryną. Herbatę zalewamy wrzątkiem najlepiej w dzbanku (podczas przeziębienia należy przyjmować więcej płynów, szczególnie jeśli występuje gorączka). Imbir myjemy lub obieramy i kroimy w plasterki, następnie wrzucamy do dzbanka z herbatą. Cytrynę obieramy i również kroimy w plasterki, podobnie jak imbir dodajemy do herbaty. Na koniec dodajemy łyżkę miodu i wszystko razem mieszamy.
  2. Mleko z miodem, masłem i czosnkiem.  Gotujemy szklankę mleka. Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę miodu, łyżkę masła i 2 obrane i sprasowane ząbki czosnku. Smak nie powala, dlatego można dodać więcej miodu 😉
  3. Kapuśniak
  4. Ogórkowa
  5. Talerz owoców z witaminą C. Tutaj polecam pomarańcze, mandarynki i kiwi. Chyba, że przeziębienie dopadnie Nas latem wówczas wybierajmy owoce sezonowe, maliny, jagody, truskawki i czereśnie.
  6. Syrop z cebuli, miodu, imbiru i cynamonu. Potrzebujemy 3 cebulę, 2 cytryny, spory kawałek imbiru, szczyptę cynamonu, 2 łyżki miodu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub plasterki, wkładamy do słoika. Imbir myjemy i kroimy w plasterki, układamy na cebuli. Skrapiamy sokiem z cytryny (imbir i sok z cytryny złagodzą smak cytryny), wszystko posypujemy cynamonem i zalewamy miodem. Odstawiamy na 2 godziny (nie zakręcamy słoika), po 2 godzinach syrop jest już gotowy do spożycia. Należy go zakręcić i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.


Komentarze