Łosoś na parze z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej - zdrowy obiad!

 Składniki:
100 gram fileta z łososia
2 ziemniaki
100 gram kapusty kiszonej
1 cebula
Łyżka oliwy z oliwek
Szczypta pieprzu
Pół cytryny
Przyprawa do ryb
 Przygotowanie:
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, kropimy sokiem z cytryny i przyprawiamy przyprawa do ryb. Do garnka nalewamy odrobinę wody, tak aby po wstawieniu metalowego sita nie przechodziła przez otwory, wkładamy metalowe sito, na nim układamy kawałek foli aluminiowej, a na końcu układamy na niej łososia. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówki u wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną szatkujemy, obieramy cebulę i kroimy w piórka, a następnie dodajemy do kapusty. Kapustę doprawiamy oliwa i pieprzem. Gotowe, smacznego 🙃


 Taka propozycja obiadu to doskonała dawka błonnika, naturalnych probiotyków, kwasów omega-3 i omega-6, a także pełnowartościowego białka. Porcja dostarcza 489 kcal. 25,6 gram białka, 24 gramy tłuszczy orz 43,8 gram węglowodanów.  Prawie 20 gram to białko zwierzęce, natomiast 4,5 grama to białko roślinne. Tłuszcze: nasycone 4,56g, jednonasycone 12,58g, kwas omega-3 4,16g, kwas omega-6 1,97g. Błonnik 4,43g, cholesterol 70g. Witaminy: A, B1, B2, B6, kwas foliowy, witamina B12, witamina C, D, E, PP. Składniki mineralne: Cynk, Fosfor, Jod, Magnez, Miedź, Potas, Selen, Sód, Wapń i Żelazo.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą darmowego, indywidualnego jadłospisu Jadłospis indywidualny

Komentarze