Omlet z szynką i pieczarkami z lekką sałatką - pożywne śniadanie!

Składniki:
2 jajka
2 plasterki szynki
4 małe pieczarki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mąki pszennej
Garść szpinaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/3 żółtej papryki
1 🍅 pomidor
Pół łyżeczki octu winnego
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego z solą i pieprzem. Ostudzić. Jajka ubić z odrobiną mąki i proszku do pieczenia, wylać na rozgrzaną patelnię, wyłożyć pieczarki i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażyć około 30 minut na małym ogniu. Szpinak, pomidora i paprykę umyć. Wyłożyć na talerz szpinak i pokrojone w kostkę paprykę i pomidora. Skropić oliwą, octem balsamicznym i doprawić solą i pieprzem. Gotowy omlet można polać ketchupem wedle uznania. Smacznego!
Kcal: 347
Białka: 23,6g:
Zwierzęce: 17,68g
Roślinne: 5,29g
Tłuszcze: 21,6g:
Nasycone: 4,4g
Jednonasycone: 11,25g
Wielonasycone: 3,17g: omega-3: 0,55g, omega-6: 2,46g
Węglowodany: 18,54g: cukry: 4,87g
Błonnik: 4,45g
Sól: 0,4
Cholesterol: 377g <- wartość przekracza dzienne zapotrzebowanie na cholesterol, dlatego przepis nie jest polecany dla osób, które muszą ograniczyć spożycie
Porcja warzyw w posiłku: 310g
Witaminy: A- połowa dziennego zapotrzebowania, B2- prawie całkowite dzienne zapotrzebowanie, B6- połowa DZ( dzienne zapotrzebowanie), kwas foliowy- prawie połowa DZ, B12- 2/3 DZ, C- dwukrotne DZ, D- 1/5 DZ, E- połowa DZ, PP- połowa DZ, K- 1/5 DZ;
Składniki mineralne: Cynk- 1/4 DZ, fosfor- połowa DZ, Magnez- 1/6 DZ, miedź- 2/3 DZ, potas- 1/4 DZ, sód 1/4 DZ, żelazo- 1/5 DZ

Komentarze