Kanapki z pastą z awokado i jajkiem - zdrowe śniadanie!

Składniki:
2 kromki chleba grycznego
1 duże jajko
1 dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki majonezu
1 pomidor
1/3 żółtej papryki
1/3 ogórka szklarniowego
garść szpinaku
szczypta posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki oliwek z oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
 

Przygotowanie:
Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, dodajemy jajko i ponownie rozdrabniamy wszystko widelcem. Przyprawiamy połową łyżeczki majonezu, łyżką soku z cytryny, sprasowanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Pasta gotowa. Podany przepis spokojnie wystarcza na 6 kanapek. Moja propozycja podania z sałatką warzywną na bazie szpinaku.
 

W przepisach zawsze przemycam odpowiednią ilość warzyw i owoców, która pomoże Nam zapewnić dzienne zapotrzebowanie dla zdrowego człowieka. Takie zapotrzebowanie wynosi minimum 500 gram warzyw i owoców dziennie w proporcji 4/5 warzyw do 1/5 owoców. W tym przypadku garść szpinaku to około 25g, pomidor w zależności od wielkości około 100g, 1/3 ogórka szklarniowego to około 60g, 1/3 papryki żółtej to około 75g. Do tego awokado, którego załóżmy, że jednorazowo spożyjemy w tej porcji 1/2 sztuki to kolejne 70g. Podsumowując w tym jednym posiłku możemy dostarczyć 325 gram warzyw. Zjadając na kolację kolejne 4 plastry pomidora i duże jabłko na podwieczorek zapewniamy spokojnie dzienne zapotrzebowanie. Dlatego polecam do każdego posiłku dodawać warzywa, bądź korzystać z moich przepisów, które zazwyczaj pomagają uzupełnić nawet jednorazowo niedobory w dziennym zapotrzebowaniu na warzywa i owoce zalecanym prze WHO.
Wracając do posiłku jeszcze kilka konkretnych informacji poniżej.
Kcal: 513 Kcal 
Białka: 17,4g
Tłuszcze: 22,63g
Nasycone: 3,3g
Jednonasycone: 10,26g
Wielonasycone: 1,66g
Kwas omega-3: 0,19g
Kwas omega-6: 1,47g
Węglowodany: 60,67g
Cukry: 6,28g
Błonnik: 6,17g
Sól: 0,31g
Cholesterol: 180g
Witaminy: A, B1, B2, B5, B6, Biotyna, Kwas foliowy, B12, C, D, E, PP, K.
Składniki mineralne:Cynk, Fosfor, Jod, Magnez, Miedź, Potas, Selen, Sód, Wapń, Żelazo.
Zapraszam również chętnych do darmowego jadłospisu indywidualnego https://watermeonlady.blogspot.com/p/darmowy-jadospis-tygodniowy.html

Komentarze