Mus z chia i brzoskwiniami - zdrowy deser!

 Składniki: 
4 łyżki nasion chia
2 szklanki mleka
Puszka brzoskwiń
1 łyżka miodu lub syropu z brzoskwiń

Składniki są podane na przygotowanie 4 porcje.
 Przygotowanie:
Nasiona chia wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy miodu i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągamy gotowy pudding chia z lodówki i przekładamy do mniejszych miseczek, brzoskwinie kroimy na plasterki i układamy na wierzchu każdej miseczki. Gotowe, smacznego!

Kilka słów o nasionach chia... Nasiona chia da bogatym źródłem kwasów omega 3, uważane że nawet za cenniejsze ich źródło niż dobrze wszystkim znany łosoś. Są również cennym źródłem wapnia, lepszym niż mleko, a także żelaza lepszym niż szpinak. Wnioski? Szczególnie polecałabym kobietom w ciąży, w trakcie menopauzy, osobom borykającym się z anemią, czy też osteoporozą. Nasiona chia znane są również ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, hamują procesy starzenia, zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, a tym samym mają działanie "antyrakowe", czyli ograniczają ryzyko rozwoju tej choroby. Ponadto są źródłem pełnowartościowego białka co stanowi wyjątek wśród białek zwierzęcych, potasu, błonnika i magnezu. W związku z powyższym gorąco polecam! 🙃 Wartość odżywcza w 100g to 483 kcal.

Komentarze