Podudzie z kurczaka z ziemniakami, koperkiem, burakami, marchewką i cukinią- menu mamy karmiącej!

Przepis na podudzia podawałam już w poprzednim poście:
Podudzie z kurczaka z ziemniakami
Powyższy przepis uzupełniony został o lekkostrawne warzywa dedykowane mamą w okresie karmienia: marchew, buraki, cukinię. Wszystkie warzywa zostały ugotowane na parze, aby zachować maksimum wartości odżywczych. 
 O ile z pewnością wspomniałam już w poprzednich postach o wartościach odżywczych cukinii i marchewki wydaje mi się, że buraka trzeba jeszcze pod tym względem przedstawić. Otóż burakowi przypisywane są nawet właściwości lecznicze, ze względu na fakt, iż posiada dokładnie ten sam barwniki, które znajdują się w szpinaku, a mianowicie - betalainy. Barwnik ten poprawia naszą odporność, chroni przed rakiem, a także opóźnia proces starzenia się. Ponadto buraki wpływają na krzepliwość krwi, ponieważ posiadają witaminę K, a także spore ilości cennego błonnika. Uwaga: Gotowane buraki nie są polecane przy cukrzycy!
Smacznego! :) I zapraszam do pozostałych przepisów zarówno dla mam karmiących, jak i kobiet z cukrzycą ciężarnych.

Komentarze