Pierogi z jagodami i jogurtem naturalnym - podwieczorek cukrzyca ciążowa!



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 jajko
1 szklanka wrzątku
1 łyżka roztopionego masła
1 szklanka mrożonych jagód
szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na gładką masę. Wałkujemy, wykrawamy szklanką koła. Nadziewamy jagodowym farszem i lepimy w pierogi. Wodę w garnku dotujemy, do wrzątku wrzucamy ulepione pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewamy jogurtem naturalnym.

Uwaga: ilość zalecana przez moją Panią dietetyk to 3 sztuki. Ciasto mieszane jak zwykle ze względu na wybrednego męża. Diabetykom zalecałabym ciasto z samej mąki żytniej/razowej.

Komentarze