1 łyżeczka nasion chia
1 mały jogurt naturalny
1 brzoskwinia
szczypta cynamonu
łyżeczka wiórków kokosowych
garść płatków migadałów
Przygotowanie:
Od razu zaznaczę, że nie jest to danie na szybko. Nasiona chia wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do zgęstnienia. Do gęstych nasion chia dodajemy jogurt naturalny i wszystko razem mieszamy. Dodajemy łyżeczkę kakao i łyżeczkę wiórków kokosowych. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia lub po kilku godzinach wyciągamy budyń z lodówki. Brzoskwinię myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondelka i chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Następnie brzoskwinkę miksujemy blenderem. Ostudzamy. Do szklanki wlewamy budyń chia, posypujemy płatkami migdałów, na wierzch wykładamy mus z brzoskwini i posypujemy szczyptą cynamonu.
Nasiona chia zawierają mnóstwo kwasów omega 3, wapnia i żelaza. Dodatkowo cechują się zawartością dużej ilości pełnowartościowego białka, potasu, błonnika, fosforu i magnezu. Przypisuje im się wiele prozdrowotnych właściwości.
Migdały to nic innego jak witaminy B12, E, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wiórki kokosowe to źródło białka, zawierają sporo żelaza, miedzi, magnezu, potasu, witaminy B i E, a także zdrowe tłuszcze.Brzoskwinie są polecane kobietom w ciąży ze względu na fakt, iż pomagają w zwalczaniu zmęczenia, skurczy oraz zawrotów głowy. Wpływają również korzystnie na prawidłowy rozwój dziecka - zawierają kwas foliowy, który zapobiega powstaniu wad cewy moczowej. Są bogatym źródłem boru i niacyny. W kontekście cukrzycy mają niski indeks glikemiczny.
Komentarze
Prześlij komentarz